Sterke Karaktereigenschappen

Gepubliceerd op 25 juni 2018 om 21:31

Sociaal werk, wat is dat? wat doe je dan?

Het helpen van mensen met problemen, het omgaan met stoornissen.
 
Dit is wat ik in de eerste aantal jaar van mijn studie als antwoord gaf op de bovenstaande vraag en waar ik het vele andere sociaal werkers nog steeds over hoor hebben. Nu ik mij verdiep in Positieve Psychologie, heb ik een andere kijk gekregen op het helpen van mensen. Want moeten mensen altijd alleen pas geholpen worden als er iets mis gaat in hun leven? Moet er altijd alleen gewerkt worden aan het oplossen van problemen en het verbeteren van zwakke punten? 

Ieder persoon heeft sterke en minder sterke kanten. Vaak weten we goed wat we niet zo goed kunnen; in mijn geval zijn dat onder andere plannen en snel reageren op Whatsapp, I tried. Naast het welbekende Kwaliteitenspel zijn er meerdere manieren om erachter te komen wat je goed kunt. Tijdens een cursus over Positieve Psychologie ben ik op de VIA Strengths test gestuit, waarin er verschillende vragen worden gesteld en vanuit daar worden er vijf signature strengths vastgesteld uit 24 karaktereigenschappen. Door na te denken hoe je deze karaktereigenschappen gebruikt in je leven, wordt je bewuster van waar je goed in bent. Volgens de test is enthousiasme één van mijn signature strengths, waarbij het van belang is dat er in iedere kracht een balans wordt gevonden; als ik mega enthousiast ben bij mensen die er totaal geen zin in hebben, maak ik bijvoorbeeld overmatig gebruik van mijn strength. 

Toen ik mijzelf ben gaan verdiepen in karaktereigenschappen, ben ik anders tegen mensen en hun gedragingen gaan aankijken. Het is niet dat mensen iets verkeerd doen, ze gebruiken hun sterke karaktereigenschappen gewoon niet op de meest gebalanceerde en effectieve manier. Als we van onszelf en van de anderen in onze omgeving beter zouden weten wat de sterke karaktereigenschappen zijn, zouden we elkaars motieven beter begrijpen en zouden we beter op elkaar aan kunnen sluiten. Door meer te kijken naar waar we wel goed in zijn en door dit te versterken, kan een deel van de problemen op de achtergrond raken alsof het nooit problemen zijn geweest. 

Hieronder een link naar de VIA character strengths test als je erachter wil komen wat jouw signature strengths zijn. 

http://www.viacharacter.org/www/Character-Strengths-Survey  


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.