Positieve Emoties

Gepubliceerd op 26 juni 2018 om 23:14

In ons leven ervaren we allerlei emoties. Deze kunnen positief of negatief zijn en soms kunnen ze in het moment negatief aanvoelen maar achteraf als positief worden ervaren. Dit geld ook voor positieve emoties die in het moment worden ervaren. Als ik bijvoorbeeld een reep chocolade opeet, voel ik me er in het moment blij en satisfied bij. Toch kan ik hierop terug kijken met een naar gevoel omdat ik misselijk ben geworden en omdat ik weet dat het eigenlijk niet het beste ding is om te doen voor mijn gezondheid.

Nu ik terug kijk op wat ik hiervoor heb geschreven, denk ik dat het ook belangrijk is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen positieve emoties en pleasures. Positieve emoties zijn meer gevoelens van diepe satisfaction, ook over de lange termijn. Pleasures zijn meer het bevredigen van behoeftes in het moment zoals 'slecht' eten, seks en noem maar op. Als ik mensen over positieve emoties hoor, komen zij vaak niet verder dan blijdschap en gezelligheid. Zelf stond ik er versteld van hoeveel verschillende positieve emoties er wel niet kunnen worden ervaren, toen ik mijn hierin ging verdiepen. Barbara Fredrickson onderscheid tien verschillende positieve emoties: Liefde, Amusement, Trots, Blijdschap, Dankbaarheid, Intresse, Hoop, Inspiratie, Awe en Kalmte. Wat deze emoties naar mijn idee interessant maken is dat ze niet altijd ervaren hoeven te worden in situaties die positief zijn. Zo kan iemand lijden aan een ongeneselijke ziekte, maar kan hij alsnog wel dankbaarheid ervaren voor bijvoorbeeld de mooie momenten die hij nog meemaakt. Vaak komt het voor dat verschillende positieve emoties met elkaar samen hangen. 

Het nut van het nastreven van positieve emoties in ons dagelijks leven wordt naar mijn idee onderschat. Onderzoek van Barbara Fredrickson heeft aangetoond dat positieve emoties iemands kijk op de wereld kunnen verbreden en dat positieve emoties kunnen worden opgebouwd. Denk maar eens een aan een keer dat je jezelf heel down voelde, hoe ziet je lichaamshouding er dan uit? wat zie je van de wereld om je heen? En wat geld hierbij voor positieve emoties? Het in het belanden van een neerwaartse spiraal is een term die ik vaak voorbij hoor komen. Maar heb je er ook wel eens over na gedacht dat het mogelijk is om in een opwaartse spiraal terecht te komen? Dit betekent dat je door iedere dag een positieve emotie te ervaren, of jezelf hiertoe te zetten, je deze positieve emoties kunt opbouwen. Ook hebben positieve emoties een verbindend effect aangezien mensen graag eerder hun positieve emoties en ervaringen met elkaar delen, zoals we ook zien in social media. 

Wat ik belangrijk vind is om uit te lichten dat Positieve Psychologie niet alleen gaat om het ervaren van positieve emoties, door alleen deze na te streven. Het is net zo belangrijk om aandacht te besteden aan de negatieve emoties die we ervaren. Soms kan het goed zijn om deze emoties eens goed te voelen en ze niet proberen weg te drukken. Vaak wil ik als ik boos ben een actie ondernemen als respons op mijn eigen boosheid. Maar wat ik heb gemerkt is dat als ik even rustig ga zitten en ademen, dat de intensiteit van mijn boosheid na 15 minuten afneemt. Hierdoor lukt het beter om na te denken en een weloverwogen keus te maken over wat ik next ga doen. 

Hieronder een link naar een talk van Barbara Fredrickson over positieve emoties: 

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dFDHzV36g 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.