Omgaan met Stress

Gepubliceerd op 27 juni 2018 om 22:24

Veel mensen ervaren stress in hun leven. Dit kan om van alles gaan en in mijn geval ging dit het afgelopen half jaar het meeste over mijn afstudeeronderzoek. Stress kan tot een bepaalde hoogte nuttig zijn omdat het een impuls kan geven om actie te ondernemen en om alert te zijn in situaties. Wel kan een langdurige overdosis van stress negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Tegenwoordig ervaren mensen over het algemeen meer stress dan dat echt nodig is. De alertheid die stress veroorzaakt was voor onze verre verre voorouders, bijvoorbeeld voor holbewoners, van levensbelang. Omringt door wilde dieren was het nodig om continu alert te zijn om niet in een prooi te veranderen. Als zij deze stress niet zouden ervaren, zouden zij namelijk niet onze voorouders zijn geworden. 

Stress is een heel natuurlijk iets en het is er in de eerste plaats om je te beschermen. Ik denk dat het belangrijk is om stress niet als iets slechts te zien. Op het moment dat ik mij meer bewust werd van wat stress inhield en wat het nut ervan is, ben ik mij meer comfortabel gaan voelen op het moment dat ik stress ervaar. Vooral als ik nog van alles moet regelen en het me eigenlijk iets te veel wordt, dan weet ik dat de stress er niet alleen is om mij gek te maken. Het helpt me om iets te gaan doen. 

Ondanks dat ik vind dat we ons niet moeten richten op wat wij niet willen, denk ik dat het nuttig kan zijn om kennis te hebben van verschillende strategieën als het gaat om het omgaan met moeilijke situaties. In eerste instantie is het naar mijn idee belangrijk dat je weet waar een probleem ongeveer vandaan komt, om betekenis te kunnen geven aan wat er aan de hand is. Op het moment dat dit duidelijk is kun je voor jezelf vaststellen waar je wel naartoe wil. Als je bijvoorbeeld stress ervaart in je relatie, is het belangrijk om te kijken naar hoe je wel graag wil dat jullie relatie aanvoelt, zoals met veel rust en liefde. Hier vanuit kan er gekeken worden naar welke stappen jij kunt zetten (met hulp) om die situatie te bereiken. Hierbij denk ik dat het van belang is dat je je altijd bewust bent van het feit dat je het gedrag van anderen bijna niet kunt veranderen, maar dat je het meeste invloed hebt op de manier waarop jij doet, denkt en voelt. En als jij niet nastreeft wat jij graag wil, gaat ook niemand anders dit voor jou doen.

In mijn vier-delige workshop, geef ik uitleg over het begrijpen van stress, actieve coping, het gestructureerd oplossen van problemen, assertieve communicatie en over het veranderen van percepties en niet helpende gedragingen. Door je bewust te zijn van de oorzaken stress en hier actief mee om te gaan, in plaats van passief, kun je je meer in controle voelen over je stress. Echter kun je niet op alles invloed uit oefenen en een uitspraak die mij altijd is bijgebleven is; als je het niet eens bent met een situatie moet je de situatie óf veranderen óf accepteren. Dit klinkt heel hard, maar ik denk dat dit de enige manier is om je ervan te weerhouden over de situatie te gaan klagen of dingen buiten jezelf neer te leggen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.