Visualiseren

Gepubliceerd op 29 juni 2018 om 14:25

Dat we jong waren leken we het wel veel vaker te doen, ons inbeelden dat een situatie zich voordeed of dat we een bepaald persoon waren. In mijn verbeelding  ben onder andere de kleine zeemeermin, Alex van Totaly Spies, Bloom van Winxclub en grootzus geweest. Naast dat het vroeger heel leuk kon zijn om je een voorstelling te maken dat je iemand anders bent, kan visualiseren een handige tool zijn om te gebruiken in het dagelijks leven.

Als mensen onderscheiden wij ons van andere zoogdieren met een prefrontale cortex hebben is ons brein. Met deze prefrontale cortex hebben we de vaardigheid om vooruit te plannen en ons voorstellingen te maken van situaties. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld bedenken dat een koekje met augurk smaak niet zo lekker zou zijn, voordat we het echt zelf gebakken en geproefd moeten hebben. Je kunt visualiseren door een toekomstige situatie in je gedachtes te doorlopen. In mijn geval visualiseer ik door mijn ideale situatie te doorlopen en door mij hierbij een beeld te vormen van hoe ik mij wil voordoen in de situatie. Dit kan heel simpel door van te voren, een belangrijk gesprek stap voor stap doornemen in mijn gedachtes. Naast het visualiseren van concrete situaties, gebruik ik ook visualisatie om erachter te komen waar ik mezelf graag zou willen zien over 1 jaar. Door hier mijzelf een beeld bij te laten vormen en door vervolgens visualiseren wat ik in mijn dag zou kunnen doen om dit beeld na te streven, leef ik iedere dag iets meer toe naar wat ik echt wil in het leven. Bij deze vorm van visualiseren is het voor mij een uitdaging om niet te veel na te denken, maar op te merken als een beeld zich voordoet en dit verder te onderzoeken.

Laatst was ik een podcast aan het luisteren en daarin werd verteld dat, op het moment dat je een toekomstige situatie visualiseert, het voor 50% lijkt alsof je de situatie echt doorloopt. Door een situatie te visualiseren, kun je voor jezelf al na denken wat fout en goed zou zijn om te doen in deze situatie. Hierdoor kun je direct leren van je 'fouten' en je actie aanpassen voordat je echte situatie zich heeft voorgedaan. Zoals ik in eerdere blogs heb beschreven sta ik ervoor om na te steven wat we wél willen in plaats van wat we niet willen in het leven. Toch weten veel mensen niet wat zij nu zelf echt willen. Om hierachter te komen kan naar mijn idee visualiseren ontzettend krachtig zijn. Zo heeft het mij geholpen om erachter te komen dat ik graag meer wilde leren over coachen en dit idee te versterken, waardoor ik mijn drive heb kunnen vinden om door te gaan studeren. Visualiseren kan je een beter beeld geven van jouw purpose in life, waarom ben je hier? Hier kom ik in een volgende blog op terug, want er zijn nog veel meer manieren om hierachter te komen. 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.