Authenticiteit

Gepubliceerd op 30 juni 2018 om 14:10

Wat ik veel voorbij hoor komen in de boeken, podcasts en cursussen over positieve psychologie, is dat je gelukkiger bent als je jezelf bent en kunt zijn. Jezelf zijn klinkt zo makkelijk. Ben je zenuwachtig? O joh, wees gewoon jezelf dan komt het allemaal goed. Of wat er ook gezegd wordt; er zijn al genoeg anderen, wees gewoon jezelf. Dit vind ik een lastige want naar mijn idee zijn er veel mensen, waaronder ik, die niet voor 100% weten wie ze nu eigenlijk echt zijn. Gedurende je leven kom je er naar mijn idee stukje bij beetje achter wie jij als meest authentieke zelf bent. Als het gaat om het doen van dingen die we leuk vinden, kijken we al gauw naar wat je leuk zou moeten vinden of wat anderen leuk zouden vinden. Shoppen wordt voor vrouwen over het algemeen als een plezierige activiteit gezien, maar het kan zomaar zijn dat jij hier totaal geen energie van krijgt. 

Als iemand mij op een feestje of een verjaardag vertelt wat hij of zij doet qua werk, vraag ik bijna altijd waarom ze hiervoor gekozen hebben en wat ze hier leuk aan vinden. Laatst kreeg ik een antwoord; ja het verdiend lekker en ik ben er een beetje zo ingerold. Hij wist moeilijk antwoord te geven op de vraag wat hij leuk vond aan het werk, tot hij antwoordde; ja ik vind het leuk om de mensen echt verder te helpen. Hij kwam erbij stil te staan dat hij in zijn werk minimaal contact heeft met mensen en hij vroeg aan mij; denk je dat ik het verkeerde beroep heb gekozen? Ik zei; ik denk dat je dat zelf het allerbeste weet. 


Om erachter te komen wie jij bent en waar je energie van krijgt, denk ik dat het belangrijk is om eens kritisch en eerlijk tegen jezelf te zijn hierover. Bij welke activiteit voel ik positieve emoties en bij welke activiteit negatieve? En hoe zit dat bij mijn relaties met anderen? Het helpt om dit visueel te maken door dit op te schrijven. Soms kun je zowel positieve als negatieve emoties voelen bij activiteiten en personen.  Door je hier over na te denken kun je bewuster keuzes maken over wat je doet en met wie je omgaat. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.