Slapen

Gepubliceerd op 9 juli 2018 om 11:38

Over dit onderwerp zit ik al een tijdje na te denken. Graag wil ik onder de aandacht brengen dat voldoende slaap heel goed voor jezelf en je prestaties kan zijn. Slaap zorgt voor herstel van het lichaam en helpt bij het verwerken van informatie. Veel mensen zien slaap als een bijkomstigheid, vooral als je het erg druk hebt. De gemiddelde Nederlander slaapt ongeveer zes uur, waar de aanbevolen hoeveelheid slaap, rond de acht uur is. Waar komt het door dat onze slaap vaak op de tweede plek komt? Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, die dan ook regelmatig in bed beland. Op het moment dat we even een relax momentje voor o nszelf willen pakken, trekken we onze telefoon uit onze zak om eindeloos door Instagram, Facebook, Pinterest en andere apps te scrollen. Gelukkig lijken steeds meer mensen Facebook minder te gebruiken. Als ik met mijn telefoon in bed ga liggen moet ik nog even die laatste mailtjes of appjes beantwoorden, waardoor ik zomaar weer een uur later ga slapen. Ook schijnt dit een negatief effect te hebben doordat het licht van het scherm en de drukte die je in je hoofd veroorzaakt, je niet echt helpen bij het tot rust komen. 

Vorige week luisterde ik een podcast over energie, focus en geluk, waarin naar voren kwam dat het ontzettend belangrijk is om voldoende nachtrust te krijgen. Hier werden ook een aantal tips in weggegeven om tot een betere nachtrust te komen en daarbij meer energie na te streven. Hierdoor ben je overdag meer opgeladen en kun je effectiever werken. Een van de tips is om vanaf 9 uur je telefoon op stil te zetten en dan iets voor jezelf te gaan doen, zoals het lezen van een boek, een rondje te lopen of eens te kijken of de persoon die naast je op de bank zit iets leuks te vertellen heeft. Door je telefoon weg te leggen, voorkom je dat je alsmaar door raast op je telefoon en je niet aanvoelt wanneer je nu echt moe bent. 


Persoonlijk ben ik een voorstander van het doen van powernaps in de middag. Wel is het hierbij belangrijk dat je powernap kort genoeg is, zodat je niet in je diepe slaap beland. Als je meer dan 30 minuten ligt te slapen, kan het heel moeilijk om weer wakker te worden en uit je bed te komen. Hierdoor zou zelfs je dag en nacht ritme kunnen worden verstoord en dit is iets dat je wil voorkomen als je graag veel energie wil hebben. Nu ik denk over wat nu eigenlijk het belangrijkste is van slapen wat ik graag kwijt wil, schiet mij te binnen dat ik denk dat slaap veel meer gezien kan worden als een preventief middel voor mentale en fysieke ziektes. Uit onderzoek is gebleken dat genoeg slapen kan helpen om angst, depressie en nog vele andere 'ziektes' te voorkomen. Door genoeg slaap kun je beter presteren en zit je lekkerder in je vel. Er is zelfs gebleken dat het veel effectiever is dan het gebruik van medicijnen. Waar slaap een duurzame oplossing is, zijn medicijnen er meer om de symptomen te bestrijden (wat ook op bepaalde momenten nodig kan zijn). Naar mijn idee kunnen er veel moeilijkheden en problemen worden opgelost met voldoende slaap en het luisteren naar wat het lichaam nodig heeft. We moeten ons niet alleen bezig houden met het oplossen van problemen, maar beginnen bij wat we nodig hebben in onze basisbehoeften, waarbij slaap naar mijn idee op nummer één staat. We kunnen namelijk nog minder lang zonder slaap dan zonder eten. 

Luister hieronder de podcast over energie, focus en geluk:

https://soundcloud.com/100-inspiratie-podcast/thijs-95 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Neil
4 jaar geleden

Zorg ervoor dat je maag vol is als je gaat <a href="https://nl.formulaswiss.com/blogs/nieuws-uit-de-sector">slapen</a>. Een mooie volle maag helpt je slapen, drink gewoon niet teveel vocht of je moet opstaan ​​om naar de badkamer te gaan.