Mindfullness

Gepubliceerd op 12 juli 2018 om 23:48

Vandaag heb ik de try out gedaan van deel 1 van mijn cursus over het omgaan met stress, waar ik eerder een blog over heb geschreven. Er kwam naar voren dat iedereen stress op een andere manier ervaart. Iemand kan stress langdurig of kortdurig ervaren en dit kan zelfs door elkaar heen lopen. De stressvolle situatie en de reactie hierop is per persoon verschillend en dit kan afhangen van een tal van omstandigheden. Er werd aan mij gevraagd of ik het begrip 'stress' zou willen uitleggen tijdens mijn cursus en dit vond ik lastig, omdat dit zoals ik hiervoor beschreef erg persoonsafhankelijk is. Wel zijn vaak symptomen van stress soortgelijk zoals; het versnellen van de ademhaling, je hart gaat sneller kloppen en je spieren spannen zich aan. Deze lichamelijke sensaties zouden een signaal kunnen zijn dat je last hebt van (langdurige) stress. 

Tijdens het opschrijven wat de deelnemers van de cursus gebruikte op stress te voorkomen en verminderen in hun leven, kwamen er veel leuke voorbeelden naar voren zoals; het hebben van een huisdier, het doen aan yoga, lezen en het doen van mindfullness activiteiten. Op het moment dat een van de deelnemers vertelde dat ze aan yoga deed, zag ik een aantal gezichten verbaast kijken. Voor nuchtere West-friezen kan yoga overkomen als een zweverige oefening. Hierover spreek ik uit ervaring. Tijdens mijn derdejaarsstage vertelde mijn begeleider dat ze yoga als sport deed en dat ze hier ook les in gaf. Ik weet nog dat ik tegen haar zei; maar yoga is toch slecht voor je lichaam, jezelf in allemaal bochten wringen om niks. Hier wilde ik ook echt niet aan beginnen, mij mocht je lekker laten voetballen en rugbyen. Pas op het moment dat ik er achter kwam dat ik eigenlijk nooit echt luisterde naar wat mijn lichaam nodig had, begon ik het nut in te zien van yoga, en dan met name het gebruik van mijn ademhaling. Heel lastig vond/vind ik het om tijdens gesprekken mijn ademhaling onder controle te houden, wat in verband staat met mijn bronchitis (luchtweg problems). Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om tot rust te komen. Veel mensen draven de hele dag door in hun hoofd over wat ze allemaal nog moeten doen en wat ze allemaal zouden moeten verbeteren aan zichzelf. Dit is op zichzelf niet problematisch, maar soms kan het fijn zijn om hier af en toe een break in te hebben. 

Door je bewust met je ademhaling bezig te houden, kun je je richten wat er op dit moment gebeurd, de lucht die in en uit je longen gaat. Door je hier bewust mee bezig te houden, kun je voorkomen dat je gedachtes afdwalen en je weer stress ervaart. Als je gedachtes wel afdwalen kun je weer rustig terug komen naar je ademhaling. Uit onderzoek is gebleken dat maar een paar minuten per dag mindfullness kan bijdragen aan het verminderen van stress. Tijdens mijn cursus vandaag hebben we een ademhalingsoefening gedaan waarin je eerst een minuut bijhoud hoeveel keer je per minuut ademhaalt, vervolgens adem je drie minuten 3 sec in en 3 sec uit en tot slot meet je opnieuw hoeveel ademhalingen je per minuut hebt. Bij de meeste deelnemers was een een aardig verschil in ademhalingen, wat liet zien dat een oefening als deze je echt kunt helpen om rustiger te worden. Na deze oefening heerste er een kalmte in de ruimte, waar ik en volgens mij ook de deelnemers van opkeken. Door je echt op één ding te focussen kun je tot rust komen en misschien wel in 'flow' raken (kom ik later op terug). Vooral nu het al lang is bewezen dat multitasken niet effectief is, hebben we niets te verliezen om eens een keer echt stil te staan waar je NU mee bezig bent. En vergeet hierbij niet om al je zintuigen te gebruiken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.