Zelfverzekerd zijn

Gepubliceerd op 15 juli 2018 om 11:12

Zelfverzekerd zijn en zelfverzekerd overkomen, dit is iets waarmee ik mij al mijn hele leven bezig houd en hiermee zal ik vast niet de enige zijn. Veel mensen vinden het spannend om voor de eerste keer (een groep) mensen te ontmoeten. Een eerste indruk is nu eenmaal wat mensen het meeste van jou bij blijft er wordt zelfs gezegd dat de meeste mensen hun oordeel over jou al in de eerste 10 seconden dat ze jou zien vaststellen. Interessant vind ik het om erover na te denken waarom wij het zo belangrijk vinden wat andere mensen van ons denken. Zelfs als je zegt dat je dit niets uitmaakt en dat je gewoon lekker jezelf bent, zal er altijd een klein stemmetje in je hoofd willen dat je geaccepteerd wordt. Als je hiernaar kijkt vanuit een evolutionair perspectief kan er gezegd worden dat mensen bij een groep willen worden geaccepteerd om hun overlevingskansen te vergroten. Alleen ben je toch een stuk minder sterk dan met elkaar. 

Maar wat heeft zelfverzekerdheid hiermee te maken? Mensen die besluiten al dan niet bewust of onbewust of zij met jou om willen gaan en of dat zij jou in de groep zouden willen. Jij als persoon moet in de groep passen en er ongeveer dezelfde normen en waarden op nahouden. Als je zelfverzekerd over komt, zal je eerder gezien worden als een sterk en gezond persoon, waardoor het meer likely is dat je wordt opgenomen in de groep; die willen we er graag bij hebben. Toch is het voor veel mensen lastig om de juiste balans te vinden tussen zelfverzekerdheid en authenticiteit in hun gedrag. Als ik mezelf gebruik als voorbeeld; een aantal jaar geleden had ik niet het gevoel dat ik ergens bij hoorde, wat op dat moment voor mij toch wel erg belangrijk was. Ik had niet het gevoel dat ik ergens bij hoorde en als ik bij een groep mensen was probeerde ik zo goed mogelijk in te blenden. Hierdoor ging er een stukje van mijn eigenheid verloren en ik had niet het idee dat ik mezelf kon zijn. Hierbij had ik ook nog eens het idee dat anderen dit ontzettend doorhadden, het leek net een soort toneelstukje. 

Ik denk dat iedereen zelfverzekerdheid in zich heeft, maar dat dit niet altijd naar buiten komt omdat we altijd maar met onszelf bezig zijn. Ooit heb ik eens ergens gehoord dat wanneer we ons richten op de ander en zijn verhaal er al een groot deel van de eigen onzekerheid wegvalt. Een ander hulpmiddel kan zijn om de gewenste situatie te visualiseren en je in het moment te richten op datgene wat je wel graag wil, zoals het maken van nieuwe connecties of het onderhouden van deze. Luister bijvoorbeeld eens echt wat de ander te zeggen heeft. Door je erop te richten wat je wél wil, valt wat je niet wil al heel vaak op de achtergrond. Een voorbeeld uit mijn eigen leven; tijdens het herstel van mijn eetproblemen, kreeg ik te horen dat we met de familie uit eten zouden gaan bij Wok Pejo met kerst, een onbeperkt eten restaurant. Direct was ik zenuwachtig omdat ik bang werd dat ik weer zou gaan overeten. Door een podcast van Caty Pasternak, ben ik mij gaan richten op wat ik wel wilde; mijn familie beter leren kennen. Op dit etentje kijk ik tevreden terug omdat dit de eerste keer was dat ik echt volwassen gesprekken heb gevoerd met leden van mijn familie en ik had me nog nooit zo zelfverzekerd gevoeld. 

Caty Pasternak is een Women Transformational Coach, iedere week luister ik naar haar podcast en ik haal er altijd weer iets uit. Zeker een aanrader:

https://itunes.apple.com/nl/podcast/sexy-soul-radio/id1146555584?mt=2 
 «   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.