Gezonde Voeding

Gepubliceerd op 6 augustus 2018 om 10:25

Gezonde voeding, dit is een onderwerp waar veel over te zeggen valt en waar ook veel over wordt gezegd. Op het internet, sociale media, kom je artikelen tegen over wat wel of niet goed voor je zou zijn. Vaak wordt hier telkens weer iets anders over gezegd. Het ene moment is het wel goed om bijvoorbeeld granen of vlees te eten en het andere moment wordt er gezegd dat je deze voedingsmiddelen beter kunt uitbannen. De laatste tijd hoor ik ook steeds meer voorbij komen dat het goed schijnt te zijn om één of meerdere dagen te vasten, dus om niets te eten. Er wordt gezegd dat dit voordelig zou kunnen zijn voor de spijsvertering. Het is lastig om vast te stellen wat nu echt gezonde voeding is, want ik weet zeker dat dit voor jou, voor mij en voor alle andere mensen vrij persoonlijk is. Het staat vast dat ik geen voedingsexpert ben, maar het afgelopen jaar heb ik veel geleerd over mentaal en lichamelijk gezond leven. Naast slapen heeft voeding hier een ontzettend grote invloed op. Er wordt niet voor niets gezegd; je bent wat je eet. Dit werd mij duidelijk toen ik tot de realisatie kwam, dat op het moment dat je bijvoorbeeld een paprika eet, de cellen van deze paprika er letterlijk voor zorgen dat jij nieuwe cellen kunt aanmaken in je lichaam. Deze cellen worden heel anders vormgegeven als cellen die voortkomen uit een pak dropveters. 

Mijn hele leven ben ik al bezig met eten en het effect hiervan op mijn lichaam. Tot een jaar terug keek ik hier alleen naar door te kijken welk getal er op de weegschaal stond. Als ik teveel woog, betekende dit voor mij dat ik moest lijnen en als ik was afgevallen betekende het dat het weer gedoogd was om mezelf weer eens vol te vreten als ik daar behoefte aan had. Hierdoor schommelde mijn gewicht continu heen en weer, wat voor veel onrust zorgde zonder dat ik me hier bewust van was. Mei 2017 zou ik het anders gaan doen, na vanaf mijn veertiende in relaties te hebben gezeten, zou ik nu goed voor mezelf gaan zorgen door gezond te eten, te sporten en vooral, af te vallen. In deze periode heb ik mezelf ertoe gedwongen om bepaalde dingen wel of niet te eten. In de ochtend een smoothie, in de middag een broodje en in de avond gewoon mee eten wat de pot schaft, behalve als we aardappel aten, want ik had ergens gelezen dat aardappel eten niet goed voor je is als je wil afvallen. Owja dat is trouwens niet helemaal waar, dat mee eten met wat de pot schaft. Een tijd heb ik alleen nog maar omelet gebakken in kokosolie willen eten. Deze aanpak werkte goed, want na een aantal weken was ik al zes kilo kwijt, ik stond te juichen om de weegschaal en ik kreeg veel complimenten van anderen. Dit moedigde mij aan om mijn dieet nog een tandje bij te zetten. Misschien was het toch niet zo een goed idee om zoveel fruit te eten, want daar zit ook suiker in, waren mijn gedachtes. Wat ik nog vergeet te vertellen is dat het niet direct lukte om suiker uit mijn dagelijks voedingspatroon te schrappen, als ik mezelf eraan waagde om een koekje te eten in de middag, waar ik elke dag behoefte aan had, dan liet ik het mezelf goed voelen hoe slecht ik wel niet bezig was. Scrollend langs artikelen over gezonde voeding en door Instagram, liet ik mij steeds meer beïnvloeden door wat er van buitenaf gezegd werd wat goed voor mij was. Hierdoor ben ik bijna totaal gedissocieerd van wat mijn lichaam echt nodig had, ik negeerde het wanneer ik pijn in mijn maag voelde en bleef bij mijn plan. 

Pas toen mijn voedingspatroon omsloeg naar serieuze eetproblemen, werd ik gedwongen om te gaan kijken hoe een gezond voedingspatroon er voor mij uit ziet. De schijf van vijf kan een mooi uitgangspunt zijn om mee te beginnen en vanuit hier aan te voelen wat werkt voor jou. In een zelfhulpboek stond dat de helft van je dagelijkse hoeveelheid voedsel uit groente en fruit moet bestaan, dit heeft mij er gedeeltelijk toe aangezet om wat meer groente en fruit te gaan eten. Wat je nodig hebt is per persoon verschillend. Wat ik denk dat belangrijk is als het gaat om voeding is dat je je er bewust van bent wat je eet en welk effect dit heeft op je lichaam en je functioneren. Er is een grote kans dat een verandering in je voedingspatroon ervoor kan zorgen dat jouw dagelijks welzijn wordt verbeterd. Ja hoe kom ik er dan achter welk effect eten op mijn lichaam heeft? Ik denk dat je dit kunt onderzoeken door veranderingen door te voeren en te kijken welk effect dit op jouw lichaam heeft. Eén ding, laat anderen niet zeggen wat goed voor JOU is. Iedereen heeft een andere biologie, genen, en heeft dus ook andere voeding nodig.

Hoe je je voelt hangt natuurlijk af van meerdere factoren en deze zijn niet altijd van elkaar te onderscheiden, maar door bijvoorbeeld een bodyscan/mindfullness oefening kun je je bewuster worden van wat je voelt en wat je nodig hebt. Door de drukte van alle dag heb je soms bijvoorbeeld niet eens door dat je dorst of honger hebt of je pakt snel een dropje zonder dat je het door hebt of dat je hier behoefte aan hebt. Door een moment te nemen om hierover na te denken, kan het mogelijk een groot verschil maken in jouw eetpatroon. We doen inmiddels ongeveer tachtig procent van alles wat we doen, onbewust. Het maken van bewuste keuzes over voeding in het NU kan bijdragen aan een leven waarin jij doet wat je zelf wilt en je niet wordt geleid door gewoontes. Door naar mijn eigen lichaam te luisteren en door vrij te kiezen over voeding, heb ik na mijn hele leven hier te mee hebben gestruggled. nu zeggen dat ik nooit meer ga diëten en dat geeft heel veel rust in mijn leven. Je kunt pas echt vrij kiezen als je alles mag eten wat je wil en je hierin bewust van bent waar je echt behoefte aan hebt. Voeding kan iets heel moois zijn wat je kan helpen bij het goed in je vel zitten, waardoor je stappen kunt zetten in het leven en je doelen kunt bereiken. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.