Values

Gepubliceerd op 9 augustus 2018 om 12:07

Values, ook wel normen en waarden genoemd in het Nederlands, maar eerlijk gezegd vond ik values mooier staan. Waarom wil ik het hebben over normen en waarden? Nou ik vind het belangrijk om te weten wat nu voor mij echt belangrijk is en hiernaar te leven. Toch kwam ik er vanochtend achter dat het voor mij niet helemaal duidelijk was wat mijn core values zijn (belangrijkste normen en waarden). Ik bedacht me dat ik vorig jaar een lijstje in de notities van mijn telefoon had opgesteld waarin ik alle waarden die mij aanspraken, en waarvan ik het idee had dat ze bij mij passen, had opgeschreven aan de hand van een lijst met alle waarden (te vinden via google). Op dit lijstje stonden rond de dertig waarden, waar ik verder eigenlijk nooit meer mee heb gedaan dan hier af en toe aan terug te denken. Vanochtend heb ik een podcast geluisterd over het belang van values en op welke manier je erachter kunt komen wat jouw values in het leven zijn. Door je tijdens je leven aan normen en waarden vast te houden die je echt belangrijk vindt, is het mogelijk om een leven te leiden waar je achter staat. Je kunt een heel mooie visie hebben of doelen waar je naartoe wil werken, maar values kunnen je helpen om de weg er naartoe op een manier vorm te geven waar jij je goed bij voelt. Dat ik de lijst van waarden inspecteerde, vond ik het lastig om juist die waarden te kiezen die voor mij belangrijk zijn. Eigenlijk waren naar mijn idee alle waarden van belang. Om hier toch verder mee te komen ben ik gaan kijken naar welke waarden NU voor mij belangrijk zijn in mijn leven en vanuit deze gedachte heb ik achter vijf waarden vanuit mijn lijst een stipje gezet. Vanuit hier heb ik een top 5 opgesteld van de voor mij belangrijkste waarden op dit moment;

Op nummer één staat op dit moment; Zelfontplooiing. Op het moment houd ik mij er ontzettend veel mee bezig om te blijven groeien, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Iedere dag wil ik wel iets doen om mezelf te blijven ontwikkelen en om meer te leren door bijvoorbeeld deze blog te schrijven, door te lezen, door podcasts te luisteren, door aan een cursus te werken, coaching gesprekken te houden, te reflecteren en noem maar op. Dit is voor mij een belangrijke waarde omdat ik mezelf wil ontwikkelen tot een nog betere coach, waardoor ik anderen kan helpen boven zichzelf te stijgen. Ik vind het ontzettend leuk en om nieuwe dingen te leren en nieuwe inzichten op te doen die ik weer kan toepassen in de praktijk. Door te willen blijven groeien daag ik mezelf uit om ook op momenten dat ik er eigenlijk weinig zin in heb, toch die stap te zetten om actie te ondernemen. Ik weet dat ik er ontzettend veel voldoening uit haal als ik weer een blog heb geschreven of een cursusonderdeel heb afgerond, waarbij ik het wel heel belangrijk vind om wel te genieten van het proces van leren. Hier krijg ik energie van en ik heb het idee dat ik iets nuttigs doe, wat ook weer betekenis geeft in mijn leven.

Echtheid staat op nummer twee. Deze waarde heeft een speciale betekenis voor mij, wat komt doordat dit iets is wat ik heel belangrijk vind, maar ook niet altijd makkelijk. Zelf 'echt' zijn en dat anderen 'echt' zijn geeft naar mijn idee een gevoel van rust. Alsof het niet uitmaakt wie of wat je bent, maar dat je altijd jezelf mag zijn. Als ik terug kijk op mijn leven tot nu toe, heb ik deze waarde vaak aan de kant geschoven. Het is/was voor mij belangrijk dat mensen mij aardig en leuk vonden, waardoor ik me vaak als een soort kameleon ging gedragen (mezelf aanpassen aan de situatie). Steeds meer kom ik erachter wie ik nu echt ben, waardoor het ook steeds beter lukt om mijn 'echtheid' naar de buitenwereld te tonen. Veel mensen zijn zich denk ik niet bewust van wie zij zijn en wat zij echt belangrijk vinden. Dit is ook voor een gedeelte de reden dat ik deze blog schrijf. Om erover na te denken waar ik nu eigenlijk voor sta en om jou hier over aan het denken te zetten. Als mensen meer leven naar hun eigen waarden denk ik ook dat de echtheid van mensen wordt versterkt.

Op nummer drie staat; Intensiteit. Het is voor mij belangrijk om het leven en momenten intens mee te maken, actie te ondernemen en hierbij al mijn zintuigen te gebruiken om de situatie te ervaren. Hierbij past mijn vierde waarde; Aandacht. Ik vind het belangrijk om aandacht te hebben voor anderen en dat anderen voor mij aandacht hebben. Bij het uitvoering van taken en opdrachten, tijdens het sporten is aandacht voor mij een van de belangrijkste dingen die ik wil vasthouden. In mijn coaching is dit een pre voor mij, doordat ik naar mijn idee echt een (coaching) gesprek kan voeren op het moment dat mijn volle aandacht, en de aandacht van de ander, op elkaar en op het gesprek is gericht. Op deze manier kan er pas echt een connectie met elkaar, maar ook met jezelf en alles om je heen ontstaan naar mijn idee. Tot slot; Creativiteit. Deze waarde op zich had in eerste instantie weinig impact op mij, totdat ik er verder over na ging denken. In mijn jonge jaren was het voor mij van veel waarde om mijn creativiteit te uiten door bijvoorbeeld te tekenen, te knutselen, te kleien of door te werken op de naaimachine. Dit speelde een behoorlijk grote rol in mijn leven; als mijn stiefvader grote rollen papier meenam, kon ik deze helemaal onder kladderen, waarna dit diende als behang voor mijn kamer. Nu ik hierover schrijf doet het mij denken aan nieuwe manieren om mijn creativiteit te uiten. Veel mensen denken bij creativiteit al aan iets kunstzinnigs. Creativiteit kan zich echter voordoen in allerlei verschillende vormen. Zo kan iedereen creatief zijn in zijn eigen vakgebied en ik houd ervan om creatieve uitstapjes te verzinnen om te gaan doen met vrienden of familie. 

Nu klinkt het natuurlijk allemaal heel mooi om waarden te hebben. Toch is het niet altijd makkelijk om ook echt naar je waarden te leven. Door hier in het dagelijks leven meer bewust van te zijn denk ik dat het kan helpen om je eigenheid meer te vinden en je kunt hierdoor betekenis geven aan de wereld om je heen; wat vind ik wel en wat vind ik niet per se belangrijk, wat is goed en wat is fout? Een ander ding aan waarden is dat deze door je hele leven kunnen blijven veranderen. Ze hebben te maken met wat je meemaakt in heel veel verschillende situaties. Veel mensen zeggen al snel; ik vind eerlijkheid en respect belangrijk, maar denken niet verder dat dit. Hoe belangrijk vind je bepaalde waarden nu écht? Waar in jouw leven zijn die waarden belangrijk voor jou? Dit is iets wat voor iedereen verschillend is en waar je zelf achter kunt komen als je dit wil en als je hier een beetje moeite in stopt.«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.