Relaties en social media

Gepubliceerd op 17 augustus 2018 om 11:33

Waar wil ik het graag over hebben in deze blog, is wat ik mezelf de afgelopen dagen heb afgevraagd. Het hebben over relaties kwam al eerder in mij op, maar ik wist niet of dit wel een onderwerp was waar ik genoeg over zou kunnen vertellen of dat het ook daadwerkelijk interessant zou zijn om te lezen wat ik hierover te zeggen heb. Graag wil ik door middel van deze blog ook meer inzicht geven in wat ik kan doen als coach en hoe ik jou verder zou kunnen helpen. Daarom kwam ook het idee naar boven om hier wat verder over uit te breiden. Ik vraag mij af of mensen, waaronder jij je wel realiseert wat coaching nu eigenlijk inhoudt. Oké dan ga ik het nu toch stiekem even over coaching hebben. Iedereen heeft bepaalde doelen in het leven en wil (naar mijn idee) uiteindelijk het beste uit zichzelf halen. Toch komt het vaak voor dat we dit niet doen doordat het niet goed lukt om prioriteiten te stellen. Als ik naar waar ik zelf wat coaching in mijn leven zou kunnen gebruiken, dan denk ik aan mijn vermogen om vol te houden als ik aan iets nieuws begin. Een coach kan vragen stellen waarom ik dit zo graag wil en hoe ik dit wil gaan aanpakken. Dit kan mij helpen om hier dieper over na te gaan denken dan dat ik alleen de wens heb om mijn gedrag te veranderen. Door te investeren in jezelf en door een stok achter de deur te hebben kun je op deze manier groeien.

De laatste tijd lijken er wel steeds meer coaches te komen voor alles en nog wat. Iedereen mag coach worden als hij of zij dat wil en ik denk dat dit heel erg GOED is. Ik heb gehoord dat bepaalde professionele coaches vrezen dat de naam coach zijn waarde verliest omdat er zo ontzettend veel coaches zijn die al dan niet of wel geschoold zijn. De reden dat ik het positief vind dat er steeds meer coaches komen is omdat ik vind dat coachen een nieuwe manier van met elkaar omgaan zou moeten zijn. Door meer vragen aan elkaar te stellen vanuit oprechte interesse kun je de ander dieper over zijn issue laten nadenken en over hoe hij hiermee om zou kunnen gaan. Hoe vaak gebeurd het wel niet dat je naar een vriend, vriendin of een familielid toe stapt of in gesprek bent en je na twee zinnen te hebben verteld waar je mee zit, je wordt onderbroken om goed bedoeld advies te ontvangen. Mensen om je heen willen het beste voor jou en zullen daarom vanuit hun perspectief aangeven of zij een bepaalde situatie als goed of slecht ervaren en hoe jij hier het beste mee om zou kunnen gaan. Soms kan dit je verder brengen, maar heel vaak weet je zelf al wat je eigenlijk zou moeten doen aangezien jij in de situatie zit. Het is zonde als jouw eigen gedachtegang wordt afgestompt met het advies van een ander. Het zou mooi zijn als we elkaar vanuit een coachingsperspectief meer zouden kunnen stimuleren om zelf dieper na te denken. 

Vanuit dit vorige stuk kan ik mooi weer terugpakken op het onderwerp 'relaties'. Het hebben van relaties is een van de meest belangrijke levensbehoeften van de mens. Als we de Pyramide van Maslow erbij pakken is dit een van de essentiële elementen, naast lichamelijke behoeftes,en een gevoel van veiligheid en zekerheid, een belangrijke bouwsteen om tot zelfrealisatie te kunnen komen. Mensen hebben behoefte aan sociaal contact wat af te leiden valt aan het feit dat we elkaar eeuwenlang nodig hebben gehad om te kunnen overleven. Sinds het begin van de 21e eeuw lijkt het alsof dit verlangen naar sociaal contact aan het vervagen is. Het is mogelijk om op jezelf te wonen, thuis te werken en te kunnen overleven met minimaal contact met de buitenwereld. Met de komst van de social media lijken mensen steeds minder open te staan voor face to face contacten. Hierbij vraag ik me sterk af of mensen dan ook steeds minder capabel worden om real life connecties te maken en relaties op te bouwen. Naar mijn idee moet social media gezien worden als een middel om echt contact te leggen, bijvoorbeeld om afspraken te maken. Echter moet het NIET als vervanging voor menselijk contact fungeren. Het onderzoek van Barbara Fredrickson over Positieve Psychologie heeft aangetoond dat echt contact pas kan worden ervaren wanneer twee personen elkaar in de ogen kijken. Deze micro-momenten van contact, vooral bij het beide voelen van positieve emoties,  kunnen ervoor zorgen dat de relatie en de positieve emotie wordt versterkt. Dit is niet mogelijk door bijvoorbeeld videobellen. Hoe zien jouw relaties eruit? Spreek je jouw kennissen, vrienden en familie vooral via een digitale weg of zien jullie elkaar meer in het echte leven? Zijn jullie dan echt met elkaar bezig of zitten jullie als nog op jullie telefoon? Hoe wil jij dat jouw relaties er idealiter uit ziet als het gaat om dit onderwerp? «   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.