Verleidingen

Gepubliceerd op 22 augustus 2018 om 23:08

Verleidingen, dit is een onderwerp die ons allemaal aangaat. Als ik naar mezelf kijk ben ik in mijn leven vele verleidingen tegen gekomen. Wat ik versta onder verleidingen? Nee daarmee bedoel ik niet direct de dames of heren van Temptation Island. Alles wat we willen, waarvan we weten dat we het eigenlijk beter niet zouden moeten doen, kan verstaan worden onder een verleiding naar mijn idee. Het ironische aan het schrijven van deze blog is dat ik net tussendoor avond heb gegeten en het daarna niet kon opbrengen om verder te gaan schrijven. In plaats daarvan ben ik, ja ik weet het het is heel erg, filmpjes gaan kijken op youtube over Temptation Island Vibs en over ongeveer een half uur begint mijn voetbaltraining, waardoor ik weer niet verder kan met schrijven. Waarom doen we dingen waarvan we het eigenlijk liever niet doen omdat we weten dat het niet per se goed voor ons is, maar als we er mee bezig zijn het toch zo goed voelt? Het leegeten van een zak chips, drop of chocoladekoekjes, iets wat we allemaal wel eens in de zoveel tijd doen. Tijdens mijn middelbare schooltijd en mijn studie, kon ik mezelf tijdens de toets of tentamenweken helemaal vol eten. En ik was niet de enige. Om mij heen hoorde en hoor ik nog steeds dat mensen gaan eten op het moment dat zij zich vervelen, terwijl ze totaal geen honger hebben of als studie-afwijkend gedrag. Dit komt naar mijn idee voort uit het feit dat je geen idee of focus hebt op datgene wat je nu eigenlijk echt wil en waarom. Hier is niet over na gedacht, of alles wat er moet gebeuren is je opgelegd van buitenaf. 

Naast dat je verleid kunt worden om te eten, zijn er natuurlijk nog veel meer zaken waar afleiding in kan worden gevonden. Drank, seks, drugs, social media, Netflix en waarschijnlijk nog veel meer verleidingen kunnen ervoor zorgen dat je niet doet wat je in eerste instantie bedacht om te gaan doen. Als je eraan begint is het moeilijk om te stoppen, doordat je er helemaal in opgaat (vooral als het gaat om social media en Netflix, wat ik zo om mij heen hoor). Nog één aflevering en dan ga ik slapen, zeg je na een heel seizoen te hebben gekeken en als je op je telefoon kijkt zie je dat het ineens 02:00 is. Ik zeg niet dat al deze zaken per definitie slecht voor je hoeven te zijn. Veel mensen gebruiken deze 'verleidingen' als een verzetje of als het relaxmoment van de dag. Mijn vraag is: hoeveel rust je hier nu echt van uit? Het kan heel mooi zijn om helemaal op te gaan in een serie, maar ik kan me herinneren dat het voor mij voelde alsof de energie uit mij was gezogen als ik de halve nacht mijn favoriete serie had zitten kijken. Het blijft namelijk (bijna) nooit bij één aflevering, want zo zijn die series gemaakt, dat je steeds door wil blijven kijken door de welbekende cliffhangers. Naar mijn idee is het ontzettend belangrijk dat er een balans is tussen inspanning en ontspanning, maar hierbij moet je je wel bewust zijn van de zaken waar je echt ontspanning uit bevindt. Op het moment dat verleidingen andere (basis)behoeftes, jouw grenzen of jouw waarden in de weg zitten, denk ik dat er gekeken moet worden naar hoe jij dit kunt veranderen. Soms wordt er naar mijn idee niet genoeg bij stil gestaan dat voldoende slaap, gezonde voeding en gezonde sociale contacten de bouwstenen zijn voor een gezond en gelukkig leven. Deze elementen zijn de belangrijkste factoren in het voorkomen van een tal aan klinische problemen als depressie en angststoornissen. Deze basiselementen kunnen naar mijn idee in geen enkel opzicht gecompenseerd worden door bijvoorbeeld medicijnen. Graag wil ik nog wat meer uitweiden over verschillende verleidingen in het dagelijks leven, maar ik ga eerst eens te voetbal trainen. 

Paar uur later, ik ben er weer. Ja waar wil ik het nu nog graag over hebben als het gaat over verleidingen? Veel mensen voelen zich schuldig nadat zij hebben toegegeven aan een verleiding of zichzelf hierin verliezen. Je bent eigenlijk bijna zwak als je een verleiding de overhand laat nemen. Iets in mijn hoofd zegt mij dat dit mogelijk iets te maken kan hebben met de prestatiemaatschappij waar wij in leven. Mensen en waarschijnlijk vooral jijzelf verwacht heel veel van jou. Je wilt het goed doen op school, op werk, in je relaties en op allerlei andere gebieden in je leven. Hier past toegeven aan verleidingen natuurlijk niet echt bij. Maar waarom zijn we zo streng voor onszelf? Ik denk dat het komt doordat we een zo goed mogelijk leven willen leiden en dat we dit ogenschijnlijk pas ervaren als alles in ons leven perfect gaat. Hier is een boodschap: we zijn allemaal mensen en iedereen doet wel eens iets waar je later spijt van hebt. In plaats van jezelf neer te halen en af te breken omdat je iets 'verkeerds' heb gedaan, is het bewezen dat het veel effectiever schijnt te zijn om een beetje mee te leven met jezelf. Dit heb je vast wel eens vaker gehoord: je moet tegen jezelf praten alsof je tegen een goede vriend praat die iets moeilijks heeft meegemaakt. Op deze manier kun compassie naar jezelf en jouw 'tekortkomingen' tonen.

Toch is dit denk ik veeeeel makkelijker gezegd dan gedaan. We leven in een cultuur waarin het bijna als gevaarlijk voelt om je neer te kunnen leggen bij iets dat verkeerd gaat en dan hier ook nog eens zachtaardig tegenover jezelf over te zijn. Het gevaar zou er dan bijna zijn dat je niet leert van je fouten, als je jezelf hier geen straf voor geeft. Echter heb ik hierover een laatst een onderzoek gehoord, waaruit blijkt dat je dus eerder tot een oplossing komt als je aardig tegen jezelf bent. Je kunt accepteren wat zich heeft voortgedaan en hieruit vanuit een liefelijke kijk naar een oplossing zoeken. Dat ik vanochtend op de fiets zat dacht ik aan een voorbeeld waarin ik meer compassie naar mijzelf zou kunnen tonen. Nu heb ik afgelopen dinsdag, ja op een doordeweekse dag, iets te veel borrels gedronken die verkeerd vielen. Vandaag voelde ik me ontzettend stom omdat ik wist dat ik het met twee wijntjes ook wel erg gezellig zou hebben gehad. Hierdoor ben ik eerder naar huis gegaan, waarbij ik mezelf wel voor mijn kop kon slaan. Toch bedacht ik me dat ik niet verder zou komen als ik me hier rot over zou blijven voelen en het mezelf heel erg zou aantrekken. Door erover na te denken dat er meerdere mensen zijn die wel eens zulke avonden mee te maken en door er ook een beetje om te lachen kon ik mijn focus verzetten naar wat er wel allemaal gezellig was afgelopen weekend. Verder zou ik het nog wel meer willen hebben over andere verleidingen, maar hier ga ik in een toekomstige blog vast nog wel aandacht aan besteden. Voor deze blog wil ik je laten nadenken over op welke manier verleidingen in jouw leven een rol spelen? Wat zijn verleidingen in jouw leven? Hoe ga jij met verleidingen om? Hoe voel je je als je hebt toegegeven aan een verleiding en hoe reageer jij hierop?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.