Visie

Gepubliceerd op 25 augustus 2018 om 00:05

Over dit onderwerp heb ik vandaag een podcast geluisterd die mij echt heel erg aansprak. Visie kan verschillende dingen betekenen zoals visie als in het kijken met je ogen. In deze blog wil ik het hebben over visie in de zin van het zien van waar je naartoe wil, wat je graag wil in je leven. Iedereen heeft een bepaald beeld bij het ideale leven en ik denk dat het een uitdaging is om erachter te komen hoe dit voor jou eruit ziet. Als je je niet focust op waar je naartoe wil, kun je zomaar ergens anders belanden. Hierdoor is het naar mijn idee heel waardevol om eens na te denken over wat jij voor toekomstbeeld je voor jezelf ziet. Zo in mijn omgeving krijg ik de indruk dat niet veel mensen er mee bezig zijn om dit beeld specifiek voor zich te zien. Veel mensen nemen naar mijn idee het leven zoals het komt en proberen in het moment te leven. Nu zeg ik niet dat in het moment leven een slecht iets is, integendeel. Door in het moment te leven en dit te ervaren met al je zintuigen, kun je naar mijn idee het meeste genieten in het leven zonder dat je leven aan je voorbij raast. Echter denk ik dat het wel van belang is om in dit moment een toekomstbeeld van jezelf en je leven te hebben, want anders doe je mogelijk in het moment niet eens wat je zelf echt zou willen doen omdat je hier niet over na hebt gedacht. De podcast die ik vandaag luisterde ging heel erg over het vinden van jouw roeping, wat ben jij hier om te doen volgens god. Nu ben ik zelf niet gelovig opgevoed, dus het eerste wat in mij op kwam was dat ik dat allemaal veel te zweverig vond. Toch denk ik dat het vrij effectief kan zijn om je eens af te vragen waarvoor jij hier bent gekomen op aarde (alsnog een beetje zweverig maar kijk hier doorheen). Wat is jouw doel in het leven? Wat zou jij doen in het leven als je op je best bent en hoe ziet dit er dan specifiek voor jou uit? Dit zijn essentiële vragen die veel mensen vermijden om aan zichzelf te stellen, wat naar mijn idee komt doordat mensen bang zijn om erachter te komen dat ze op dit moment eigenlijk totaal niet doen wat hun nu echt ligt. 

Om dit iets specifieker te maken ben ik aangelopen tegen een manier waarop jij erachter kunt komen, hoe jij zou willen dat jouw leven eruit ziet. Vaak weten mensen heel goed wat ze niet willen, maar totaal niet wat ze nu eigenlijk wel willen. Denk er eens over na welk cijfer jij verschillende gebieden in jouw leven zou geven (relaties, financiën, werk, lichamelijke/geestelijke gezondheid, of elk ander gebied dat je kunt bedenken). Laat ik mijzelf als voorbeeld gebruiken; op het moment geef ik mijn werk een 4, omdat ik schoonmaakwerk aan het doen ben wat niet bepaald past bij mijn afgeronde HBO Maatschappelijk Werk opleiding. Gewoonlijk zou er nu door een coach gevraagd worden wat ik zou kunnen doen om die 4 te veranderen naar een hoger cijfer. Hier wil ik mij alleen nog niet op richten omdat deze blog meer gaat over hoe ik wil dat die 10 eruit gaat zien in plaats van wat ik hiervoor moet doen. De truc is om een beeld te schetsen van deze ideale situatie en op te schrijven/tekenen hoe die 10 er voor mij uit zou zien als het om werk gaat. Ondanks dat ik weet dat mijn werk/studiesituatie gaat veranderen, omdat ik over bijna drie weken naar Londen verstrek voor mijn Master, ga ik een poging doen om mij een voorstelling te doen van de 10. Hier een aantal punten die voor mij voor die 10 zouden zorgen: Dagelijks coaching gesprekken houden met individuen, Aantal keer per week trainingen en workshops verzorgen, Werken op inspirerende/afwisselende plekken. (of misschien mijn eigen plaats), Werken met mensen die gepassioneerd zijn om verder te komen en hun doelen te bereiken, Een vaste dag hebben waarop ik administratieve werkzaamheden doen, zodat ik mij voor de rest van de week op andere zaken kan richten. 

Het kan behulpzaam om deze punten in de tegenwoordige tijd op te schrijven, zodat het meer gaat voelen alsof je jouw droom situatie al hebt bereikt. Wat ik merk bij mijzelf en bij coachingsklanten, bij het inbeelden van een Visie, is dat er al direct allerlei zaken bij worden gehaald waardoor het bereiken van deze visie onmogelijk zou zijn. In deze fase is het juist belangrijk om eens vrij na te denken over wat je nu echt wil, hierin creatief te zijn en verder te kijken. Het kan helpen om er gewoon eens voor te gaan zitten en de vraag aan jezelf te stellen: Hoe ziet mijn leven er (op dit gebied) idealiter uit (in de toekomst)? Als je er echt voor gaat zitten en je hierop concentreert wordt dit ook wel meditatie genoemd, maar eigenlijk wilde ik dit woord vermijden omdat ik in mijn omgeving merk dat dit woord veel weerstand oproept. Deze blog heb ik vooral geschreven omdat ik je er wat bewuster over na wil laten denken wat je NU eigenlijk aan het doen bent en in hoeverre dit is wat je zou moeten doen (als je kijkt naar jouw visie op het leven). Je hoeft je niet gedwongen te voelen om hier echt diep in te duiken als je deze blog leest, maar naar mijn idee kan het ontzettend waardevol zijn om hier eens bij stil te staan. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.