Podcasts

Gepubliceerd op 3 september 2018 om 18:33

Iets minder dan een jaar geleden startte ik met mijn keuzemodule coaching tijdens mijn afstudeerjaar. Tijdens de eerste les was ik direct verkocht aan coaching door de verschillende theorieën hierachter. Zo ontzettend veel herkenning zag ik in alles wat er werd verteld, doordat dit voor een groot gedeelde overeenkwam met datgene wat mij eerder zelf had geholpen om mijn problemen om te vormen naar een nieuw toekomstperspectief. Dit had ik nog nooit meegemaakt in mijn gehele studieperiode; ik printte alle stof uit die ik kon vinden voor de module en begon direct met het doorlezen hiervan. Ik keek uit naar iedere les omdat ik diep van binnen weet dat coaching iets is dat mensen ECHT verder kan helpen in hun leven. Het viel mij op dat ik vragen stelde in de lessen en mij echt inzette tijdens het maken van opdrachten. Maar dit was niet genoeg voor mij; ik wilde meer weten en leren. Al eerder, nog voordat ik met coaching begon, had ik erover nagedacht om de tijd tijdens mijn schoonmaakwerk op een effectievere manier te benutten. Hierdoor kwam het idee naar boven om misschien een audio taalcursus te volgen, maar dit idee kwam nooit echt van de grond. Op het internet was ik aan het zoeken naar online cursussen over psychologie en coaching, en hierin vond ik een aantal die mij wel aanspraken, maar deze kostte nog een flinke smak geld. Ik besloot om mijn docent coaching hier eens raad om te vragen, mogelijk wist hij of deze luistercursussen het geld waard waren; Nou zei hij; 'Ik leer eigenlijk het beste als ik mensen over een bepaald onderwerp hoor praten. Ik vroeg waar hij dat dan deed en hij gaf aan dat hij wel eens naar podcasts luisterde via een pocast app als hij bijvoorbeeld onderweg was in de auto. Een podcast? daar had ik nog nooit van gehoord.

Nadat mijn docent wat tips had gegeven voor een aantal podcasts, begon ik met luisteren tijdens mijn eerstvolgende dag met het schoonmaakwerk. De eerste podcasts die ik luisterde waren Engelstalig, waar ik in het begin moeite mee had om alles een beetje te kunnen begrijpen. Nu dat ik ongeveer een half jaar lang bijna elke dag een Engelstalige podcast luister, lijkt dit bijna een tweede moedertaal geworden als het gaat om luisteren. Naast dat mijn Engelse taal grote sprongen heb gemaakt, verkrijg ik ontzettend veel informatie vanuit deze podcasts. Voor het grootste deel luister ik podcasts over persoonlijke ontwikkeling, coaching, (positieve) psychologie, inspiratie, spiritualiteit (denk hierbij niet te direct dat ik zweverig ben), ondernemen, seksualiteit, geluk en succes. Deze podcasts helpen mij om na te denken over deze onderwerpen en mij hier een eigen mening in te laten vormen. Het is naar mijn idee belangrijk dat je niet zomaar alles aan neemt wat er gezegd wordt. Dit geld voor podcasts, maar ook voor alle andere bronnen waar informatie vandaan komt. Alle informatie die je leest, ziet of luistert is vormgegeven vanuit het perspectief van de persoon die het heeft geproduceerd. Als het nu gaat om het dagelijkse nieuws, een documentaire of zelf ook het lezen van een blog zoals deze. Neem niet klakkeloos aan wat er gezegd wordt en probeer de informatie eens te doordenken op wat nu de eigenlijke waarheid is. 

Dat ik begon met podcast ben ik de hele app gaan afstruinen voor podcasts die mij interessant leken. Dit maakte dat ik mij direct op meer dan 100 podcats had geabboneerd. Ondanks dat ik niet veel meer in de ene was geïnteresseerd dan de ander, heb ik het de meeste tijd gehouden bij ongeveer zeven podcasts. Het lukte mij om deze podcasts te volgen en mij vast te houden, maar het zat mij toch wel dwars dat ik niet naar die andere potentieel goede podcasts luisterde. Op het moment dat ik te horen kreeg dat er schoonmaakwerk voor mij klaar stond, wist ik dat dit het moment zou zijn om de hele lijst van geabboneerde podcasts door te lopen, waarna ik de meeste interessante in mijn lijst kon laten en waarna ik vaarwel kon zeggen tegen degene waar ik op dit moment minder waarde aan hecht. Nu, drie weken later, heb ik meer dan 100 podcasts beluisterd en er zijn een 10 podcasts die mij het meeste zijn bijgebleven en waar ik zeker mee door ga met luisteren (Ze staat niet op een bepaalde volgorde);

Engelstalig:
1. All in The Mind - AMC RN ( bijna 26.000 geabboneerden) 
2. Happier With Gretchen Rubin (meer dan 50.000 geabboneerden)
3. Hidden Brain (meer dan 300.000 geabbonneerden) 
4. Sex with Emily (bijna 17.000 geabboneerden)
5. Sexy Soul Radio (Vrouwen transformatie coach)
6. Speaking of Psychology (bijna 8.000 geabonneerden)
7. The Joe Rogan Experience (rond 760.000 geabonneerden) 

Nederlands
8. Leven Zonder Stress (bijna 3.500 geabboneerden)
9. 100% Inspiratie Pocast - Thijs Lindhout (meer dan 1.000 geabboneerden) 
10. Praten over Bewustzijn (en nee, niet het zweverige gedoe)

Naar mijn idee zijn er nog veel mensen die niet van podcasts afweten of die er wel vanaf weten maar er toch niet naar luisteren. Dit vind ik zonde omdat er podcasts te vinden zijn in bijna alle interesse gebieden en de meeste podcasts zijn up to date en ervoor gemaakt om je te informeren over een bepaald onderwerp. Luister jij weleens een podcast? Welke luister jij dan? Wat denk jij dat iemand of jijzelf uit een podcast kan halen? Kun je echt leren van een podcast en wordt je hier ook daadwerkelijk slimmer door? Deze laatste twee vragen houden mij de laaste tijd bezig. Aan mijzelf heb ik gemerkt dat ik hier ontzettend veel kennis uit haal en dat ik hierdoor voor een deel door wordt gevormd als mens. Ik vraag mij af of hier wel eens onderzoek naar is gedaan. Laats hoorde ik iemand zeggen dat ze eigenlijk meer podcasts zou moeten luisteren en ik vraag mij af of dit voor meer mensen het geval is. Als dit zo is, op welke momenten zou jij meer podcasts kunnen luisteren in jouw leven?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.