Niets doen

Gepubliceerd op 10 september 2018 om 23:22

Wat wil ik graag overbrengen op anderen? Waar hou ik mij nu zelf in mijn leven mee bezig eigenlijk? Dit zijn vragen die ik mezelf net heb gesteld en daaruit kwam voort dat ik het graag wil hebben over niets doen. Dit lijkt in het eerste opzicht misschien een heel leeg en saai onderwerp, maar ik denk dat hier zeker meer over is aan en op te merken dan dat je in eerste instantie zou denken. Iets meer dan een week terug, had ik mijn laatste dag bij het schoonmaakwerk dat ik voor een aantal weken heb gedaan. Ik realiseerde mij dat ik nu ontzettend veel tijd had om alles te doen wat ik nog graag wil voordat ik naar Londen vertrek. Blog schrijven, mijn online cursus afronden, een begin maken aan een eigen podcast en veel doen met vrienden en familie. Dit lijkt misschien op de blog die ik heb geschreven op verleidingen, maar ik wil hier een ander licht schijnen op het gene dat je doet als je niet doet wat je eigenlijk echt zou willen doen. In plaats van actief te werken aan wat je wil of mogelijk actief een probleem oplossen, eerder een passieve activiteit te ondergaan of passief met je problemen om te gaan. Wat ik bij mezelf de afgelopen week heb gemerkt is dat ik snel kan kiezen voor het passieve, omdat dit de makkelijkste en meest bevredigende keuze lijkt in het moment. Het kijken van een film of het uit de weg gaan van een 'moeilijk' gesprek, zijn op het moment zelf heel prettig, maar kunnen op lange termijn zorgen voor minder welzijn omdat er niet actief wordt gewerkt aan het oplossen van het probleem.

Ik ben erachter gekomen dat het voor mij persoonlijk lastig was/is om de scheidingslijn te zien, of aan te voelen, tussen het hebben van een rustmomentje of het passief omgaan met bepaalde zaken. Hier ben ik mij wel steeds bewuster van geworden doordat ik hier het afgelopen half jaar aandacht aan heb besteed. Op het moment dat de activiteit die ik doe energie geeft, weet ik dat ik een echt oplaad of rustmomentje heb. Als ik voel dat de energie uit mijn lichaam is gezogen, weet ik dat ik eigenlijk misschien beter iets anders had kunnen doen om mijn energie op pijl te houden. Dit klinkt vrij simpel, maar ik denk dat veel mensen hier totaal niet bij stilstaan en dat zij worden geleefd door de dag en de anderen om hen heen. Hoe zit dit voor jou? In hoeverre ben je bewust van waar je wel en geen energie van krijgt? In deze tijd is er continu en overal informatie te vinden over van alles en nog wat. Onze telefoons staan nooit stil. Er is altijd wel iemand die je een berichtje heeft gestuurd, een nieuwe foto heeft geplaatst of er is weer een nieuwe nieuwsupdate. Het laatste waar we naar kijken voordat we gaan slapen en het eerste waar we mee wakker worden is onze telefoon. Nu denk je waarschijnlijk; dit heb ik al zo vaak gehoord, hoezo moet je dit hier nog eens benoemen (dit weet ik omdat ik het zelf al 100 keer gehoord heb). Ik wil dat je erover nadenkt wat dit voor jou betekent in jouw leven. Zou je minder op je telefoon willen zitten? Zo ja, waarom doe je dat dan niet? Wat zou je doen met de tijd die je overhoudt


Het schijnt bewezen te zijn dat het goed is om af en toe helemaal niets te doen en echt tot jezelf te komen. Het was niet per se mijn bedoeling om over mindfullness te beginnen, maar dat heeft hier wel mee te maken. Door eens stil te staan kun je beter overzien waar je staat in je leven en hoe je jezelf hierin verhoud. Door continu maar door te razen en bezig te zijn met dingen buiten jezelf, kun je verliezen hoe jij je nu eigenlijk voelt over een situatie en wat je hierin het beste zou kunnen doen. Je lichaam is een handige tool om erachter te komen waar je wel en niet naartoe zou moeten gaan. Vaak wordt het beschreven als een onderbuikgevoel, maar ik denk dat het veel verder gaat dan dat. De eerste keer dat ik ademhalingsoefeningen deed in mijn lichaam, merkte ik dat ik echt gevoel had in verschillende lichaamsdelen. Dit klinkt hoogstwaarschijnlijk vrij vaag, maar tot die tijd heb ik altijd in mijn hoofd geleefd. Wat mijn hoofd wilde was wet en signalen van mijn lichaam werden totaal genegeerd, omdat ik mij er niet bewust van was hoe belangrijk deze eigenlijk zijn. Ik geloof er in dat als je geen aandacht besteed hieraan, dat de signalen of symptomen op een gegeven moment zo gaan schreeuwen dat je er wel iets aan moet doen, wat zich kan uitten in een lichamelijke ziekte met mogelijk een psychologische achtergrond. Een bodyscan kan een mooi middel zijn om erachter te komen wat je voelt in je lichaam. Het kan helpen om hierbij een app te gebruiken, waarbij een stem je begeleid. Zelf heb ik een tijdje de onderstaande app gebruikt om te leren om te luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft. Dit kan helpen om (ongezonde) patronen te doorbreken in je leven. Afgelopen week wilde ik bijvoorbeeld een bakje muesli naar binnen gaan werken als ontbijt, maar door ervoor even bij mijn lichaam stil te staan, voelde ik dat mijn mond nog zeer deed van mijn getrokken verstandskiezen. Ik vroeg me af wat mijn lichaam op dat moment nodig had om beter te functioneren. Vervolgens koos ik voor een bakje Brinta, waardoor ik een patroon door heb doorbroken en mezelf veel pijn heb bespaard. Nogmaals dit klinkt heel simpel, maar vaak ben ik mezelf er niet 100 procent bewust van wat ik nodig heb en daarmee heel veel anderen denk ik ook, waardoor zij uiteindelijk hun lichaam overbelasten. Hoe is dit voor jou? Overbelast jij je lichaam wel eens? Doe je dit dan bewust en wat had je kunnen doen om dit te voorkomen?

Oke een beetje afgeweken van het onderwerp 'niets doen', maar echt echt niets doen bestaat er toch niet voor ons als mens. 

APP:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.getsomeheadspace.android&hl=en 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.