Flow

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 om 19:39

Flow, we hebben er bijna allemaal wel eens iets over gehoord.. Maar wat is dat nu eigenlijk en op welke momenten wordt het ervaren? Een ding weet ik zeker, gisteren zat ik daar totaal niet in. Na een prachtige to do lijst te hebben gemaakt, voelde ik me moe en dacht ik dat het goed zou zijn om even rustig in bed te gaan lezen. Van het lezen kwam niet veel terecht omdat ik na drie regels gelezen te hebben, als een blok in slaap viel. Drie uur later werd ik wakker en ik besefte dat ik het grootste gedeelte van mijn dag had verspild. Om het goed te praten in mijn hoofd, ga ik er maar gewoon vanuit dat ik het nodig had waardoor ik nu weer effectiever kan werken. Zoals ik al in eerdere blogs schreef is slaap ontzettend belangrijk voor mij, omdat ik weet hoeveel van mijn effectiviteit er vanaf hangt, het helpt me om mij beter kunnen concentreren in welk moment dan ook, zodat ik niet continu met mijn hoofd ergens anders ben als ik ergens mee bezig ben. Uiteindelijk kun je pas echt van een moment genieten als je er dan ook echt fysiek en vooral mentaal bij aanwezig bent. 7 uur slaap is voor mij het minimum, het liefste 8 uur. De eerste week in Londen was voor mij op dit gebied een zootje, dus ik heb besloten om een wekker te zetten voor mijn bedtijd. Naja niet precies voor mijn bedtijd, maar het alarm gaat af op het moment dat ik mij klaar moet gaan maken voor de nacht, waaronder het schrijven in mijn 'dagboek', dat ik heb ingevoerd in de tweede week. 

Maar goed, back to flow. Vandaag ben ik op ontdekkingstocht gegaan met mijn fiets in de omgeving waar ik woon, met mijn positieve psychologie boek op zak. Terwijl ik op een grasveld zat las ik over Flow, wat uit het werk van een onderzoeker komt met een hele ingewikkelde naam. Door het boek werd ik aan het denken gezet over wat flow eigenlijk inhoud en op welke momenten ik het zelf ervaar. Flow kan worden ervaren op het moment dat je iets aan het doen bent waar je helemaal in opgaat. Het kan iets zijn waar je veel passie voor hebt, of bijvoorbeeld een opdracht die je maakt voor je studie of werk. Flow bevindt zich in het gebied tussen iets dat te VEEL uitdaging voor je is en iets dat te WEINIG uitdaging voor je is. Als het te moeilijk is, is er veel meer kans dat je verward raakt, door de bomen het bos niet meer ziet en je geeft hierdoor eerder op. Als is te makkelijk is voor je, is er kans dat je ontzettend verveeld raakt en je niet eens die moeite neemt om de activiteit of de opdracht aan te gaan. Denk er maar eens over na, heb je wel eens een opdracht gekregen voor je studie, waarbij je niet wist waar je moest beginnen en waardoor je uiteindelijk helemaal niets deed? Om in de FLOW staat te komen moet de juiste hoeveelheid aan uitdaging voor je hebben. Als je er eenmaal helemaal voor gaat, leidt niets je nog af en lijkt de tijd juist heel traag of heel snel te gaan. Als ik nadenk over momenten dat ik dit heb meegemaakt, kom ik op veel vooral verschillende momenten. Zo heb ik dat bijvoorbeeld tijdens een voetbaltraining, maar het kan ook voorkomen als ik luister naar iets over positieve psychologie in een podcast of tijdens colleges. Steeds meer lijk ik het mee te maken tijdens het schrijven van deze blog. Toch ben ik vaak nog met andere dingen bezig in mijn hoofd; heb ik misschien een berichtje gekregen op whatsapp? moet ik eigenlijk nu een boodschappenlijstje maken? welke mensen moet ik nog terug mailen? Soms heb ik het idee dat ik alles tegelijk moet doen, terwijl is bewezen dat mensen beter functioneren als zij zich met één ding tegelijk bezig houden en dat multitasken niets meer is dan een fabel. 

Heb jij wel eens gehoord van flow? In welke momenten heb jij iets zoals dit ervaren in jouw leven? Waar heeft dit zich voorgedaan in de afgelopen weken bij jou? Neem even 1 minuut de tijd om hier over na te denken. Begin je weleens ergens aan met de intentie om in flow te raken? Dit laatste vind ik ontzettend interessant omdat ik denk dat je zelf veel kunt doen aan je omstandigheden die er aan bij kunnen dragen dat jij (langer) in een flow staat komt. Zo heb ik gemerkt dat als ik mij afzonder om mijn blog te schrijven, mijn telefoon weg leg en misschien een uur de tijd neem om dit te schrijven, dat ik dan veel makkelijker gaat dan dat ik kleine pauzes tussendoor neem om andere dingen te doen. Soms zijn we niet altijd passioneel om aan een opdracht te werken. Wat voor mij hier een hulpmiddel is geweest is; de pomodoro techniek. Dit kan een ontzettend effectief middel zijn om je een zetje te geven in de goede richting van FLOW. Dus mocht je hier geïnteresseerd in zijn, moet je binnenkort iets belangrijks inleveren of wil je effectiever werken, neem dan zeker een kijkje op de onderstaande link:

https://francescocirillo.com/pages/pomodoro-technique 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.