Optimisme

Gepubliceerd op 30 oktober 2018 om 11:49

Er zijn vele onderwerpen die worden besproken tijdens mijn MAPPCP (Master of Positive Psychology and Coaching Psychology) program. Toch is dit onderwerp één die er voor mij echt is uitgesprongen afgelopen weken. Tijdens mijn studie wordt er aandacht besteed aan wat er nodig is voor het welzijn van mensen. Dit kan op veel verschillende manieren worden nagestreefd. Bijvoorbeeld door te kijken op welke manier veerkracht versterkt kan worden. Veerkracht betekent dat je terug kan veren nadat je iets slechts is overkomen. Een voorbeeld hiervan is het hebben van voldoende steun van vrienden en familie als je te horen krijgt dat je een ernstige ziekte hebt. Een van de belangrijkste aspecten in veerkracht zijn OPTIMISME en HOOP naar mijn idee. Wat ik interessant vond is dat er twee vormen van optimisme zijn; het hebben van een algemene optimistische kijk op de toekomst en optimisme als een explanatory style. Dit laatste betekent dat je zaken die je overkomen met een optimistische manier mee omgaan. Dit geld voor zowel negatieve als positieve situaties. Seligman (founder of positive psychology) zegt dat meer optimistische personen over een positieve situatie eerder denken dat het vanuit hunzelf komt. Meer pessimistische personen verklaren een negatieve situatie eerder uit henzelf. Een optimist ziet een negatieve gebeurtenis als iets dat aan de situatie ligt en een meer pessimistische kijk hierop is dat er wordt gedacht dat het negatieve aspect zich in iedere situatie voordoet. Er zijn heel wat voordelen om optimistisch te zijn waar je waarschijnlijk wel vaker over gehoord hebt. Een van de belangrijkste is het verminderen van stress. Je zal beter zijn in het identificeren van problemen, ziet situaties als een uitdaging niet als een bedreiging, er is meer kans dat je informatie over het probleem opzoekt, je vraagt eerder om hulp, je ervaart meer positieve emoties en je zorgt beter voor je lichaam.

Als het aan mij ligt weet ik niet in hoeverre ik het eens ben met het afschilderen van het zijn van een pessimist of een optimist. Er zijn allerlei questionnaires om te testen of jij meer de een of de ander bent. Er wordt duidelijk gezegd dat er een continuum is tussen de twee. Dit betekent dat er veel meer plekken zijn om te staan tussen optimist en pessimist. Hier zit naar mijn idee een kern van waarheid in, maar ik denk dat er iets over het hoofd wordt gezien. Dit kwam tot mijn realisatie op het moment dat ik ging nadenken of ik nu eigenlijk meer een optimist of een pessimist was in verschillende situaties. Ik nam me een negatieve gebeurtenis voor in mijn gedachten van twee weken terug. Om hier lekker open over te zijn zal ik uitleggen wat de situatie was in het kort. Tijdens een voedbalwedstrijd vertelde een team genoot continu wat ik moest doen in het veld, wat mij afleidde en mij uit het spel haalde. Na de wedstrijd ben ik naar haar toegegaan om aan te geven dat ze mij hiermee uit mijn spel haalde. Ze vertelde mij dat ik hier aan maar aan moest wennen. Mijn boodschap kwam naar mijn idee niet door. Ik kon het niet tegenhouden waardoor ik na een aantal minuten in tranen uit barstte. Ik liep weg en ik bedacht me alle dingen die niet goed gaan hier in Londen en dat ik iedereen mistte, waardoor ik niet kon stoppen met huilen. Alles kwam er in een keer uit en achteraf gezien was het gesprek met mijn teamgenoot de druppel die de emmer deed overlopen.

Dit voorgaande stuk schrijf ik niet omdat ik zielig ben of omdat ik medelijden wil. Het heeft mij iets geleerd over het zijn van een optimist of een pessimist. Nadat dit voorgaande was gebeurd heb ik veel nagedacht over waarom dit zich had voorgedaan. Ik probeerde sense te maken van wat er was gebeurd. Dit deed ik niet door het hebben van alleen maar pessimistische of optimistische gedachten. Het viel mij op dat ik deze juist heel veel door elkaar gebruikte. Het ene moment dacht ik erover na dat dit mij ook altijd gebeurd, maar het andere moment dacht ik er weer overna dat het ook wel veel aan de situatie lag dat ik mijn emoties niet onder controle kunnen houden. Ik denk dat deze mix van pessimistische en optimistische gedachten ervoor kunnen zorgen dat je een beter beeld over de toekomst kunt vormen.Om wat duidelijker aan te geven wat ik hiermee bedoel; ik zie deze gedachten als allemaal verschillende 'stippen' die elkaar overlappen om betekenis te geven aan een situatie. Owja en nog even om terug te komen op het tonen van je emoties. Ik denk dat het goed is om deze toe te laten, ook (vooral) de negatieve emoties. Maar mogelijk is het fijner om dit te doen bij mensen waarbij je je op je gemak voelt of gewoon lekker met jezelf. Hoe verklaar jij negatieve en positieve gebeurtenissen? Wat gaat er door jouw hoofd als er iets rots gebeurd? en hoe is jouw algemene kijk op wat de toekomst voor jou in petto heeft? Met deze laatste vragen wil ik jou aan het denken zetten over hoe jij nu in het leven staat en ik wil nog even benadrukken dat het positief verklaren van situaties deuren voor mij heeft geopend. Toen ik hierover las dacht ik: no way, dus eigenlijk kun je gewoon zelf beslissen om meer optimistisch tegen het leven aan te kijken. En dan nog als laatste; het is iets dat je dus zelf kan beslissen en het gaat waarschijnlijk niet werken als je coach zegt dat je gewoon positiever moet zijn. In ieder geval niet in mijn geval. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.