Zelf controle

Gepubliceerd op 8 november 2018 om 12:40

Afgelopen week heb ik lessen gevolgd over de lichaam en geest connectie, biochemistry, zelf controle en lichamelijke beweging en welzijn. Wat ik tof vind aan de lessen die ik volg, dat het onderwerpen zijn die iedereen aan gaan al dan niet in het dagelijks leven. Dit betekent dat het dan natuurlijk ook mij iets aangaat. Door toe te passen wat ik tijdens mijn studie leer kan ik niet alleen anderen helpen maar ook mijzelf om beter in het leven te staan. Het is mij opgevallen dat we niet altijd een model of een manier hoeven te weten om een bepaald probleem op te lossen. Vaak lijkt het al genoeg te zijn om bewust te worden van hetgene wat zich voordoet, hetgene dat jou tegenhoud om je (beste) zelf te zijn. Een onderwerp die er voor mij persoonlijk de afgelopen week uitsprong was: zelf controle. Dat ik dit woord in de eerste instantie hoorde gingen er direct alarm bellen bij mij af en ik dacht direct aan alle plekken waar ik mezelf regelmatig niet onder controle kan houden. 

Uit onderzoek lijkt te blijken dat je maar voor een bepaald aantal stimui op een dag je zelf kunt controleren. Bijvoorbeeld als je jezelf ervan weerhoud om een lekker vers koekje te eten en je daarna moet concentreren op je huiswerk, je jezelf waarschijnlijk minder kan controleren om niet dat youtubefilmpje te gaan kijken, dan wanneer je jezelf er niet van hoeven weerhouden om het koekje te eten. Er word gezegd dat je energie maar een keer kunt gebruiken en ik denk dat je er bewust van moet zijn aan welke zaken je jouw energie besteed. We denken misschien dat het niets uitmaakt als we ons druk maken het schoonmaken van het huis of dat we geabsorbeerd worden door onze telefoon, maar in werkelijkheid 'verspillen' we onze energie hier die we in andere zaken hadden kunnnen stoppen. Dit lijkt ook weer overeen te komen met Mindfullness naar mijn idee. Zorg je ervoor dat je energie meer of alleen naar de zaken gaat waar je ook echt iets om geeft, heb je meer tijd om deze zaken te doen. Hierdoor kun je meer in het moment leven en ik ben er nog altijd van overtuigd dat alleen in momenten in het heden geluk kan worden ervaren. Als je terug denkt aan het verleden of nadenkt over de toekomst kun je positieve of negatieve emoties ervaren, maar voor alsnog worden deze opgehaald om ze NU te ervaren. 

Denk eens na op welke momenten jij je energie in zaken stopt waar je eigenlijk weinig of niets om geeft. Om welke zaken geef jij eigenlijk wel? Wat zou je kunnen doen om je energie (controle) beter te verdelen? Mij werden deze vragen deze morgen duidelijk. Als ik in de ochtend opsta moet ik altijd heel veel dingen van mijzelf, wat me ontzettend veel energie en controle kost. Doordat ik vanochtend bij alles wat ik deed na te denken of ik het de moeite waard vond, viel mij op dat het antwoord op die vraag heel vaak nee was; deze energie kan ik beter voor iets anders gebruiken. Nu zeg ik niet dat je niets hoeft te doen wat je veel energie kost. Als je iets heel graag wilt is het naar mijn idee nuttig om niet continu je energie in het doen van de activiteit te stoppen, maar te beginnen met het stoppen van je energie in het creëren van een gewoonte. Als iets eenmaal een gewoonte is geworden dan kost het veel minder energie om je gedrag is stand te houden. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.