Discipline

Gepubliceerd op 18 november 2018 om 18:28

Waar denk jij als eerste aan bij het lezen van dit woord? En heb je hier een positief of toch eerder een negetief gevoel bij? Discipline is een ontzettend belangrijk  in het leven. Je kunt talloze goede ideeën hebben maar als je geen discipline hebt om ze tot realiteit te laten komen, kun je net zo goed voor altijd blijven dromen. Afgelopen week luisterde ik naar de podcast van Caty Pasternak. Zij is een coach en praat in haar podcast over verschillende onderwerpen als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en coaching. Afgelopen weken vroeg ik mij continu af waarom het mij niet altijd lukte om aan mijn master te werken, en dan vooral op momenten dat ik juist heel veel tijd had om hieraan te spenderen. Aan mijn motivatie kon het niet liggen aangezien ik de studie en de assignments ontzettend interessant vind. Telkens als ik een opdracht begon kon ik mij niet langer dat een paar minuten concentreren. Doordat mijn gedachtes steeds afdwaalde naar andere zaken kon ik niet gefocust blijven op datgene wat er nu eigenlijk toedoet, wat er in het moment gebeurd. Het lijkt vreemd, misschien klinkt het ook gek maar naar mijn idee heeft Caty altijd precies door wat ik nodig heb in mijn eigen leven, bij het maken van haar podcast. Haar vorige podcast sprak ze over hoe je energie op een meer effectieve manier kunt inzetten in je leven en hoe je jouw kracht eigenlijk weggeeft als je energie in iets stops dat je niets gaat brengen. Ik kwam erachter dat ik mijn energie telkens weg gaf aan zaken zoals eten of mij druk maken over het doen van andere zaken zoals de was. 

Het lijkt samen te hangen met mijn vorige blog over zelfcontrole, maar discipline is naar mijn idee toch een tikkeltje anders. Voordat ik naar Caty haar podcast luisterde dacht ik dat het aan andere zaken lag dat ik mijn niet kon concentreren op mijn opdrachten. Mogelijk heeft het ook te maken met mindfulness. Dit kan beschreven worden als de vaardigheid om je aandacht op één bepaald ding te concentreren, zoals je ademhaling . Door te doen aan mindfulness meditatie kun je jezelf erin trainen om je voor langere tijd ook op andere zaken te focussen, zoals het doen van werk of je studie. Er zitten natuurlijk ontzettend veel verschillende kanten aan waarom je iets wel of niet doet. Nooit eerder heb ik er bij stilgestaan hoe een grote rol discipline hierin kan spelen. Vaak wordt discipline ervaren als iets negatiefs, iets dat gespannen controle op je uitoefend. Als jij discipline, zoals ikzelf, altijd (onbewust) als iets negatiefs hebt beschouwd, lijkt het een logisch verloop dat je dit liever niet wil of kan toepassen in jouw eigen leven. 

Ik wil jou en mezelf uitdagen om anders naar disipline te gaan kijken en te gaan ondervinden wat discipline wel niet met zich mee kan brengen. Op het moment dat ik aan de momenten dacht waarin ik discipline toonde dacht ik; dat laat ik niet zien, vaak werk ik op het moment dat ik me goed voel, als ik het gevoel heb dat ik er klaar voor ben. Dit kan positief zijn, maar het kan mijn werk ook een beetje rommelig en structuurloos maken. Als ik terugdenk aan dat ik discipline liet zien, deed ik dit vaak doordat het doel door de buitenwereld werd vastgelegd. Ik werkte vanuit een soort angst om niet te falen. Het moment dat deze discipline meer uit mijzelf kwam, was tijdens mijn dieet, waaruit ik mijn eetproblemen ontwikkelde. Geen wonder dat ik discipline liever vermijd. Maar wat nu als we anders aan gaan kijken tegen discipline. Uit het voorgaande verhaal blijkt dat ik discipline kan laten zien al dan niet vanuit externe motivatie. Discipline kan een ontzettend krachtig middel zijn om te bereiken waar je naartoe wil. Als je een duidelijk beeld hebt van jouw doelen en welke stappen jij moet gaan zetten om tot je doelen te komen, is een gezonde dosis aan discipline onmisbaar. Iedereen kan discipline laten zien als je er echt voor wil gaan. Dus.... waar in jouw leven heb jij discipline laten zien, waar zou je jouw discipline nog meer willen in zetten om jezelf te laten groeien? Uiteindelijk zal jouw discipline je belonen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.