Tweede golf van Positieve Psychologie

Gepubliceerd op 2 december 2018 om 22:30

Nu ik hier meer dan twee maanden bezig ben met mijn studie Positieve Psychology heb ik veel verschillende inzichten opgedaan over wat Positieve Psychologie nu eigenlijk inhoudt en wat wij als mensen hiermee kunnen. Zoals ik al vaker heb besproken in mijn blog gaat Positieve Psychologie niet alleen maar over blijdschap, geluk en het goede leven. Positieve Psychologie focussed zich op datgene waar we wel naartoe willen in plaats van het eeuwig proberen te begrijpen waar onze problemen vandaan komen. Dit is ook een heel belangrijk punt waar coaching zich op richt, maar in mijn ervaring heb ik ook duidelijk gezien dat dit niet het enige is waar je in het leven aandacht aan moet besteden. Ongeveer twee weken terug ben ik samen met een aantal medestudenten en docenten naar een pub dichtbij de campus waar de colleges worden gegeven geweest. Hier raakte ik in gesprek met een van de docenten en ik vroeg aan hem welk vak hij gaf. Hij gaf aan dat hij geen les gaf in mijn programma, maar dat hij colleges verzorgt in de master counselling. Hij vertelde mij iets wat ik al vaker had gehoord maar eigenlijk op de achtergrond van mijn bewustzijn was geraakt; counseling is de fundering waarop coaching en PP verder bouwd. Nadat ik het hier met hem over gehad heb ik hier regelmatig aan terug gedacht aangezien ik tijdens mijn master al langer het gevoel had dat er iets fundamenteels ontbrak. Counseling gaat in essentie dieper in op de oorsprong van bepaalde gedachtes op gedrag, waardoor je jezelf beter kunt begrijpen en hiervanuit beter kunt handelen.

Op het moment dat ik alles afgelopen week even niet meer zag zitten, voelde ik mij verloren en gedesorriënteeerd. Mijn hoofd kon er niet bij waarom ik mij nou zo rot voelde, waardoor ik in negatieve gedachtes aan het verdrinken was. Vanochtend luisterde ik naar een podcast over het overgaan van relatief kleine problemen naar een klinische ziekte. Het schudde mij weer even goed wakker hoe het voor ook maar iedereen mogelijk is om een klinische problemen als een depressie, een angststoornis of wat er allemaal nog meer te krijgen valt. We associeren onszelf hier niet graag mee en leggen het liever buiten onszelf, maar juist als je denkt dat het jou niet kan overkomen, ben je hier het meest kwetsbaar voor. Al deze stoornissen worden naar mijn idee als iets groots en negatiefs gezien, mensen komen er het liefste niet mee in aanraking of weten niet wat ze hiermee moeten als ze het zelf of in hun omgeving tegen komen. Hier komen we terecht bij de tweede golf van Positieve Psychologie. Deze 'tweede golf' zoals het genoemd wordt in de boeken van mijn docenten (Kate Hefforon et  al. 2016), focussed zich niet alleen op het vergroten van positieve emoties en betekenis in het leven, maar het richt zich vooral op het omarmen van de moeilijke en negatieve tijden en emoties in het leven. 

Dit klinkt heel erg mooi, als we gewoon de negatieve kant omarmen dan wordt ons leven prima. In praktijk heb ik hard ondervonden dat dit veel moeilijker is dan dat het in eerste instantie lijkt. Op het moment dat je je in een rot situatie bevind wil je er het liefst alles aan doen om je weer beter te voelen, ja zelfs als je ervan bewust ben dat een emotie vluchtig is en op een gegeven moment weer voorbij gaat, wil je er nog steeds iets aan veranderen; kan ik niet iets doen of kan ik hier niet beter anders overna denken. Misschien denken we hier de meeste momenten niet eens bewust overna, veel van de dingen die we onbewust doen in het leven zijn naar mijn idee voor een groot gedeelte tot stand gekomen doordat wij onze negatieve gevoelens uit de weg gaan of omdat we niet even niets kunnen doen; eten, roken, drinken en andere verslavende gewoontes kunnen hier zelf uit voorkomen. Toch is het naar mijn idee belangrijk om er eens echt bewust van te worden (ondankt dat het misschien al ee cliche is) dat het positieve niet kan bestaan zonder het negatieve. Als je het negatieve er niet laat zijn in het leven en dit probeerd uit te doven, doof je onbewust en onbedoeld ook hele mooie positieve gevoelens uit. Sta erbij stil dat iets dat positief in het moment lijkt te zijn, dit achteraf niet altijd is en dit geld ook voor negativiteit. Je weet nooit wat volgd op de negatieve of positieve gebeurtenis, zelfs wordt er in Positieve Psychology gepraat over het voor komen van Posttraumatische groei, waarin iemand na een traumatische gebeurtenis zijn 'normale' hoogte van welzijn kan overstijgen. Stress en negativiteit is er naar mijn idee bijna nooit voor niets, het is een signaal dat er iets veranderd moet worden in je leven, waarvan jij waarschijnlijk een groot deel bent. Hierdoor kun je uiteindelijk meer uit het leven halen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.