Struggles

Gepubliceerd op 10 december 2018 om 14:54

Het leven is niet alleen maar zonnestralen en maneschijn, dat is iets waar iedereen zich wel bewust van is. Zelfs als je ervoor kiest om datgene te doen wat je ontzettend tof vind om te doen, zit het in onze natuur om altijd naar problemen te blijven zoeken. Dat heb ik aardig mogen ervaren tijdens de situatie waarin ik mij nu bevind. De eerste aantal weken van mijn studie waren alsof ik op een roze wolk leefde, nu kon ik me echt eindelijk totaal storten op hetgene wat ik zo interessant vind om mij mee bezig te houden. Toch begon het langzaam weer aan mij te knagen dat niet alles nog echt verliep zoals ik dat graag zou willen. Ondanks dit wilde ik me wel goed blijven voelen, waardoor ik zonder dat ik het door had afleiding ging zoeken van mijn onwennige 'negatieve' gevoelens over bepaalde zaken zoals financiën of de hoeveelheid van het leeswerk van de studie. Dit maakte regelmatig (niet altijd) dat ik de problemen hierdoor vergat en dus ook niet met passende oplossingen kwam om met deze kleine of grote problemen om te gaan. Negatieve gevoelens en emoties zijn er als een signaal om aan te geven dat je iets moet/kan gaan doen om met je problemen om te gaan. Je kunt direct iets gaan doen om met het probleem om te gaan of er kan iets in je hoofd (mentaal) mee gedaan worden om beter te kunnen dealen met het probleem.

Afgelopen week ben ik begonnen met het lezen van een boek dat het 'The subtle art of not giving a f*ck'. Nu ik ongeveer zestig bladzijdes heb gelezen wil ik het graag over een aantal lessen hebben die ik heb geleerd uit dit boek. Ondanks dat ik hiervoor nog nooit een Engels boek heb uitgelezen ben ik er vrij zeker van dat dit boek mij zal blijven boeien. Het gaat er in het boek niet over dat je nu zomaar nergens iets om moet geven, het laat je erover nadenken welke zaken nu echt belangrijk voor jou zijn; je hebt een gelimiteerd aantal fucks (energie en tijd) die je kunt besteden in je leven, dus kies datgene wat voor jou voor waarde is. Het is onvoorkomelijk dat je als mens problemen tegenkomt in je leven en de manier hoe je je leven leeft hangt af van de manier hier mee omgaat. Een positieve uitkomst komt vaak tot stand vanuit moeilijkheden en struggles, die mensen vaak uit de weg willen gaan. Waar een negatieve uitkomst voort lijkt te komen uit zaken die in het heden meer confortable zijn om te doen. Het simpelste voorbeeld die ik hierbij kan bedenken is het gaan naar de sportschool. Je kunt ervoor kiezen om niet te gaan, waardoor je je in het moment meer relaxt voelt dan het rennen op een loopband, maar dan voel je je later hoogst waarschiijnlijk meer futloos dan dat je toch wel heen was gegaan. Dit geld ook voor het houden van moeilijke gesprekken, het lezen van ingewikkelde literatuur en ik weet zeker dat je zelf ook nog een aantal voorbeelden hierbij kunt bedenken.

Veel mensen hebben een droom of doel, wat natuurlijk super mooi is, maar staan er niet bij stil wat zij er nu eigenlijk écht voor moeten doen om dit te bereiken. Mede door de media hebben mensen een hoge standaard van de persoon die zij moeten zijn en als zij dit niet kunnen bereiken schieten ze in te slachtoffer rol, omdat dit een manier is om toch als mens nog aandacht te krijgen. Het lijkt niet genoeg te zijn om in de middenmoot te kunnen leven. Bij het hebben van doelen moet je er goed bij stil staan wat je moet doen en opgeven om dit doel te bereiken. Het zal niet zomaar aan komen waaien en er zullen negatieve emoties opkomen, maar als je doorzet kan dit leiden tot datgene wat jij wil. En dan.. zijn er weer nieuwe problemen. Geluk komt volgens de schrijver voort uit het steeds weer goed kunnen omgaan met problemen en negatieve gevoelens. De schrijver kan het mooi verwoorden in zijn boek en als dit je interesse heeft gewekt zou ik aanraden om zijn boek te lezen. Een onderdeel van het stuk dat ik heb gelezen richt zich op het je niet voordoen als iets dat je niet bent, wees tevreden met wie je bent. Dit is voor mij als coach een tegenstrijdige uitspraak aangezien een coach iemand helpt om meer uit zichzelf te halen. Toch ben ik het er wel mee eens dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn als het gaat om wie je bent en wat je kunt. Dit neemt niet weg dat je hierin kunt groeien.  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.